• img-book

    Manel Gimeno i Llardén

Quan sonava la sirena

Les grans centrals hidroelèctriques: objectiu militar.

Autor:

Manel Gimeno i Llardén

«Quan sonava la sirena. Bombardeig de les centrals hidroelèctriques dels rius Flamisell, Noguera Pallaresa, Segre i Éssera entre els anys 1937 i 1938 és l’encertat títol escollit per parlar-nos d’un bienni en què la població civil visqué martiritzada per la penúria i les bombes, dirigides a objectius militars estratègics, com ara la paralització dels centres productors d’energia, però que acabaren afectant de manera important la població que vivia a prop. El treball d’en Manel Gimeno ens situa a les primeres dècades del segle xx, amb la revolució tecnològica que representà la producció hidroelèctrica a gran escala i el seu transport a distància. Va ser llavors quan les valls del Pirineu, Prepirineu i la plana de Lleida van adquirir protagonisme, atraient un flux inèdit d’inversions i de treballadors, amb un impacte indubtable en la transformació econòmica i social de tot Catalunya. A partir d’aquesta necessària i ben sistematitzada introducció, el llibre aprofundeix en l’impacte de les hidroelèctriques en la societat, la seva importància estratègica en temps de guerra i com esdevingueren l’objectiu dels bombardejos de l’exèrcit revoltat, de la mà de la Legió Còndor i de l’Aviazione Legionaria italiana. Al llarg d’un fil discursiu molt ben travat, l’autor ens presenta —a partir de la utilització eficient de tota mena de fonts— una relació completa dels bombardeigs patits per aquestes instal·lacions durant la Guerra Civil i dels refugis que els ajuntaments i les mateixes instal·lacions van posar a l’abast dels treballadors i la població —a onze centrals i a l’estació de transformació de la Pobla—, en el marc de la col·lectivització de les empreses elèctriques esdevinguda els primers moments, tot il·lustrat amb profusió de fotogra-
fies, plànols i croquis, d’indubtable interès tant per als coneixedors com per als profans.»

Del pròleg de Conxita Mir Curcó
Historiadora

Compra y descarga el libro “Quan sonava la sirena” en ebook en AmazonGoogle PlayItunes o Amabook.

Detalle del libro "Quan sonava la sirena"

ISBN: 9788419841308
Encuadernacion: Rústica
Publish Date: 2024
Page Count: 248
Dimensiones: 19 x 24 cm

    Manel Gimeno i Llardén (La Pobla de Segur, 1951). Interessat en la història, ha participat com a professor en diversos cursos i seminaris sobre la Guerra Civil i la construcció de les centrals hidroelèctriques dels rius Flamisell i Noguera Pallaresa. En l’àmbit de la recerca, s’ha centrat principalment en la història del segle XX al Pallars i, més concretament, en el període de la Guerra Civil i l’aspecte econòmic de la postguerra a través de la indústria i el comerç. És autor de diversos llibres i articles relatius a alguns dels episodis de la història del segle XX al Pallars. Les seves publicacions són: Salàs de Pallars 1936 -1939. Tres anys dins la història d’un poble (coautor, 1987); Revolució, guerra i repressió al Pallars (1987); Un segle i mig de botigues i indústries de la Pobla de Segur (1999); Les batalles del Segre i la Noguera Pallaresa (coautor, 2006); Un segle i mig de botigues i indústries de Sort (coautor, 2006), i Terra de memòria. Onze converses sobre la Guerra Civil al Pallars (coautor, 2015). Alguns dels seus articles han estat publicats a la revista L’ Avenç (1987); Historia y Vida (1989); Àrnica, l’article del qual fou premiat amb el XIII Premi Pica d’Estats en la vessant de «Mitjans locals» (2002), i Sàpiens (2004), entre d’altres.

    “Quan sonava la sirena”

    El responsable del tratamiento de los datos personales facilitados en los comentarios es Profit Editorial, S.L., quien tiene un interés legítimo en tratarlos con la finalidad de aportar opiniones a nuestros productos. Tiene derecho acceder, rectificar y suprimir sus datos, así como otros derechos, como explica en el apartado Sobre sus datos y LOPD.

    Este libro aún no tiene reseñas.