Inicio > Libros de empresa y negocios > Publicacions en català > Rialp Un segle i mig de botigues i indústries
 • img-book

  Manel Gimeno i Llardén, Jaume Vallespín, Josep Freixa,

Rialp Un segle i mig de botigues i indústries

L’esforç que fa gran un poble petit.

Autores:

Manel Gimeno i Llardén

,

Jaume Vallespín

,

Josep Freixa

Les societats rurals experimenten, per diversos motius i de manera cíclica, transformacions alienes al seu propi tarannà que les duen cap a una modernitat, volguda o no, que capgira els vells estatus socials i econòmics. En aquest treball sobre el comerç a Rialp durant el segle XX
queda reflectit com l’evolució del poble incideix plenament en l’activitat comercial, i com les velles botigues segueixen obertes fins que es veuen obligades a tancar a causa tant, de la falta de continuïtat generacional, com pel fet de veure’s superades per una modernitat que ha canviat els tradicionals mètodes comercials. Precisament, és aquesta lenta pèrdua de memòria col·lectiva, agreujada a mesura que passen les generacions, el motiu principal d’aquest treball. El record d’aquests petits comerços plens de productes, dels artesans, de les indústries de la llana, dels cafès on s’hi transmetia la història local, de tots i cadascun d’ells, que dia a dia també varen ajudar a configurar el Rialp actual, no pot quedar en l’oblit, i per aquest motiu és necessari donar-lo a conèixer a les generacions que vindran.
Una recerca acurada tant en el vessant documental com en el de tradició oral, en la qual han participat molts veïns, ha permès una recopilació rigorosa i exhaustiva del teixit comercial de Rialp. Aquest treball, reflectit en aquest llibre, no hauria estat possible sense la implicació de l’Ajuntament de Rialp.

Detalle del libro "Rialp Un segle i mig de botigues i indústries"

ISBN: 9788419212597
Encuadernacion: Dura
Publish Date: 2022
Page Count: 248
Dimensiones: 29,8 x 21

  Manel Gimeno i Llardén (La Pobla de Segur, 1951). Interessat en la història, ha participat com a professor en diversos cursos i seminaris sobre la Guerra Civil i la construcció de les centrals hidroelèctriques dels rius Flamisell i Noguera Pallaresa. En l’àmbit de la recerca, s’ha centrat principalment en la història del segle XX al Pallars i, més concretament, en el període de la Guerra Civil i l’aspecte econòmic de la postguerra a través de la indústria i el comerç. És autor de diversos llibres i articles relatius a alguns dels episodis de la història del segle XX al Pallars. Les seves publicacions són: Salàs de Pallars 1936 -1939. Tres anys dins la història d’un poble (coautor, 1987); Revolució, guerra i repressió al Pallars (1987); Un segle i mig de botigues i indústries de la Pobla de Segur (1999); Les batalles del Segre i la Noguera Pallaresa (coautor, 2006); Un segle i mig de botigues i indústries de Sort (coautor, 2006), i Terra de memòria. Onze converses sobre la Guerra Civil al Pallars (coautor, 2015). Alguns dels seus articles han estat publicats a la revista L’ Avenç (1987); Historia y Vida (1989); Àrnica, l’article del qual fou premiat amb el XIII Premi Pica d’Estats en la vessant de «Mitjans locals» (2002), i Sàpiens (2004), entre d’altres.
   Jaume Vallespín treballa en la recerca de la memòria oral i fotogràfica de Rialp del segle XX, així com en la recuperació del seu patrimoni més recent. Sempre interessat en la història local del Pallars, ha col·laborat en diversos treballs d’aquesta temàtica.
    Tot i treballar i viure a Barcelona des de fa uns anys, Josep Freixa ha estat sempre implicat en la vida i negocis de Rialp. També li han interessat particularment els aspectes culturals i la memòria oral, i és un gran aficionat a la història recent del nostre territori.

    “Rialp Un segle i mig de botigues i indústries”

    El responsable del tratamiento de los datos personales facilitados en los comentarios es Profit Editorial, S.L., quien tiene un interés legítimo en tratarlos con la finalidad de aportar opiniones a nuestros productos. Tiene derecho acceder, rectificar y suprimir sus datos, así como otros derechos, como explica en el apartado Sobre sus datos y LOPD.

    Este libro aún no tiene reseñas.