Descubriendo el Bitcoin. S’HA GENERAT UNA IMATGE SOCIAL DEL BITCOIN QUE NO ÉS CERTA.
El 27 agosto, 2018

«Invertir en bitcoins és arriscat». La criptomoneda, que en els darrers anys ha experimentat un creixement espectacular arreu del món, manté incògnites que Boar intenta resoldre en aquest llibre

Andrei Boar està especialitzat en inversions financeres, amb formació en Economia i Dret a la Universitat Pompeu Fabra. També té un Màster en Inversions Borsàries i Gestió de Carteres (IBT). Aquest 2018 ha publicat el seu primer llibre, Descubriendo el bitcoin.

De què va el llibre?
És una introducció per tothom que no conegui el bitcoin. Comença parlant de la blockchain i a partir d’aquí et va donant els passos perquè puguis saber com fer servir el bitcoin, quan comprar- ne i entendre una mica el món. No és un llibre de com invertir. Intenta desfer els mites del bitcoin. És important saber que el bitcoin és només una aplicació de la blockchain.

Si només és una aplicació del ‘blockchain’, què passarà amb el bitcoin?
El bitcoin com a moneda morirà perquè des del 2009 n’han nascut d’altres que resolen alguns problemes que té, com per exemple els 10 minuts que necessites perquè es validi la transacció. La blockchain, que és la tecnologia, sí que quedarà.

Parli’m dels mites del bitcoin.
Jo m’he dedicat a fer articles dient que el bitcoin no és anònim, que no serveix per cometre frau, que no pot corrompre… L’euro depèn d’una institució, si aconsegueixes que hi hagi corrupció al BCE ho tens arreglat. Aquí el blockchain el que fa és dividir la informació en sistemes, per exemple, en 100.000 ordinadors. Per corrompre- ho has d’aconseguir el 51% de gent que vulgui corrompre-ho. Després, s’afegeix que no saps quina és la identitat d’aquestes i els hauries de posar d’acord per corrompre i hackejar el bitcoin i això és impossible.

Si jo inverteixo en bitcoin, puc treure una bona rendibilitat?
Sí i no. Pots invertir 50 € i comprar una part petitíssima de bitcoin. La volatilitat mitjana del bitcoin al mes està al 10%, és a dir si inverteixes avui, d’aquí a unmes estaràs a +10 o –10. Per posar  un exemple, l’or es mou a un 0,5 o 1%. La diferència del bitcoin és que es multiplica per 10. En un any pots fer molts diners o acabar sense res.

« El bitcoin com a moneda morirà perquè des del 2009 n’han nascut d’altres que resolen alguns probles que té»

Creu que el bitcoin és una bombolla o també serà futur?
Per mi no és una bombolla. Una cosa és que el preu tingui moviments molt accelerats. Això fa que sigui una inversió d’alt risc. El que sí que ha sigut una bombolla són les criptomonedes que hi ha al mercat. Fins al 2017 n’hi havia 4 o 5 i a finals de l’any passat en van sorgir milers de cop. Això sí que va ser una bombolla.

D’on surten els diners per comprar i vendre? Com es generen els diners entre bitcoins?
El preu es mou per oferta i demanda. Si un bitcoin val 5.000 € i tothom comença a comprar, el preu comença a pujar perquè la gent ho vol. Com que hi ha un nombre determinat de bitcoins, el preu ha de pujar perquè hi ha molta gent que vol comprar. En el bitcoin tot és oferta i demanda.

« Els pagaments queden registrats, no es poden modificar i són totalment públics. Això dona seguretat al sistema»

És fàcil o arriscat invertir-hi?
Per mi és la inversió més arriscada. No recomano a ningú que s’arrisqui tant per invertir en bitcoins. Com que tot es mou per oferta i demanda, és més senzill encertar el moviment que farà. Jo invertiria en bitcoins si t’agrada el risc i si tens diners que no necessites. Del que vulguis invertir, diversifica amb múltiples opcions. No té sentit invertir en bitcoins i en altres criptomonedes perquè quan una puja, les altres també, i al revés.

Com i on pots comprar i vendre bitcoins?
Tu necessites un wallet, que és un codi d’entre 25 i 35 lletres i números. També hi ha les carteres fredes, que no estan connectades a internet i, per tant, no poden hackejar-te. Pots guardar-ho en un USB, per exemple. També pots posar-ho en taxes de canvi, on canvies euros o dòlars en bitcoins o altres criptomonedes. També hi ha empreses que tenen les dues coses i hi compres i ho pots guardar allà mateix.

El bitcoin encara pot créixer més o ha tocat sostre?
Encara li queda camp per créixer perquè la gent coneix el bitcoin. Si tu comences a parlar de rippel o altres monedes, només saben de què parles les persones que estan dins del sector. Si em dius d’invertir a llarg pla en bitcoins o en una altra et diria que esperessis. El bitcoin té camp per créixer però està baixant. Gairebé el 90% del mercat era bitcoin en capitalització i ara està només al 40%.

« Si aconseguim fixar el valor del bitcoin amb el de l’euro, podrem compartir els preus amb bitcoin i, per tant, els comerços començaran a acceptar-ho»

Quins avantatges i desavantatges creu que té el bitcoin?
Els avantatges són que et permet fer els pagaments de tu a tu, fet que redueix costos. L’únic que necessites és internet i un codi per poder entrar. Pots pagar a qualsevol hora i lloc del món i saps que al cap de 10 minuts tindran els diners. Els pagaments queden registrats, no es poden modificar i són totalment públics. Això dóna seguretat al sistema. Un cop queda registrat, no es pot tirar enrere. No pateix els riscos geopolítics i et permet fer operacions en zones on no hi ha sistema financer. Desavantatges són el temps de validació, la volatilitat respecte a l’euro i el dòlar, ja que cada segon varia el preu. També genera molta desconfiança perquè és online i molta gent vol tenir el bitllet físicament. És molt difícil que els comerços ho acceptin perquè s’ha generat una imatge social al voltant del bitcoin que no és certa.

Precisament, què falta perquè els comerços acceptin els bitcoins?
Confiança en el sistema. En no tenir un organisme al darrere que li doni estabilitat, costa que la gent l’accepti. Falta estabilitat. Si aconseguim fixar el valor del bitcoin amb el de l’euro, podrem compartir els preus amb bitcoin i, per tant, els comerços començaran a acceptar-ho.